Strategic Plan Process 2023 NL

From OpenStreetMap Foundation


> OSMF Homepage > Startpagina voor strategische planning

english deutsch français italiano español русский язык język polski portugês-br. 日本語 nederlands
Machinevertalingen uit het Engels door DeepL.

Strategisch planningsproces OSMF - Planningscyclus 2023

Over de OpenStreetMap Foundation

De OpenStreetMap Foundation (OSMF) is een internationale organisatie zonder winstoogmerk die het OpenStreetMap Project ondersteunt, maar niet controleert. Zij zet zich in om de groei, ontwikkeling en distributie van vrije geospatiale gegevens aan te moedigen en om geospatiale gegevens aan te bieden die iedereen kan gebruiken en delen. U kunt meer lezen op de About OSMF pagina.

De vraag naar de gratis gegevens van OpenStreetMap stijgt nu met 30 procent per jaar. De groei zet het vrijwilligersbestand en de computersystemen van het project onder druk. OpenStreetMap heeft een strategie nodig om zijn vrijwilligers te beheren en optimaal te benutten en een groei aan te kunnen die het niet had verwacht.

OSMF, OSM en strategie

De OpenStreetMap Foundation (OSMF) moet ervoor zorgen dat het OSM-project over de nodige middelen beschikt om de groei van de vraag naar zijn gegevens te beheren en ook in de toekomst goed te gedijen. De OSMF werkt ook aan het verzamelen van lokale kennis; aan het empoweren van vrijwillige mappers; aan het voorzien van OSM-mappers van de tools die ze nodig hebben; aan het ondersteunen van vrijwillige werkgroepen; aan het ondersteunen van Local Chapters en aan het samenwerken over grenzen en culturen heen.

Vrijwilligers kunnen slechts beperkte tijd aan OSM besteden, dus we moeten die tijd zeer efficiënt en productief gebruiken. Door ons werk strategisch te plannen en taken op te splitsen in kleine beheersbare projecten, stellen wij onze vrijwilligers in staat om meer bij te dragen en houden wij OSM als een levendige, leuke beweging. Vrijwilligers die OSM tot het succesverhaal maken dat het vandaag is.

OSMF wil dat OSM een gratis project blijft, onafhankelijk van invloedrijke donoren. OSM wordt gedreven door vrijwilligers en zal niet de zoveelste grote ondoorzichtige en ontoegankelijke NGO worden, met een grote betaalde staf. Vandaag heeft OSMF, dat miljoenen OSM-bijdragers ondersteunt en een groeiende vraag naar OSM-gegevens ondersteunt, slechts één betaalde medewerker en drie contractanten die hun diensten verlenen. Al het andere is vrijwilligerswerk. Onze strategieën zullen de ontwikkeling van vrijwilligers ondersteunen en OSM zal geen nadruk leggen op groei omwille van de groei of op het maken van winst.

Over de 2023-cyclus van het strategische planningsproces

Het 2023 strategische planningsproces is een manier voor de OpenStreetMap foundation om van de OSM-gemeenschap te horen wat de OSM-medewerkers over de hele wereld nodig hebben en om al die bijdragen vervolgens in een groot organisatorisch werkprogramma te gieten.

Het begint allemaal met een verzoek om bijdragen van alle OSM-mappers.

Het verzoek om bijdragen is zeer open. Stuur ons alles wat u bezighoudt - houd het uiteraard beperkt tot OSM-zaken. Er zijn geen beperkingen wat betreft aantal woorden, formaat of taal.

Voor deze 2023 Cyclus heeft de Stichting een algemene uitnodigingsbrief opgesteld om te sturen naar sociale media sites die door OSM-deelnemers worden gebruikt, alsook rechtstreeks naar enkele andere open mapping organisaties.

OSMF Uitnodigingsbrief aan de Gemeenschap


2023 Strategische Planningscyclus - Deelname van de Gemeenschap

Het bestuur van de OpenStreetMap Foundation herziet haar Strategisch Plan en nodigt alle OSMF-leden en de OSM-gemeenschap uit om deel te nemen aan dit proces.

Het plan is vrij omvangrijk, dus we willen het de komende twee maanden in vier fasen met u bespreken. In elke fase richten we ons op een ander aspect van de strategische ontwikkeling voor de OSMF.

De eerste fase is "Cluster B: Gemeenschapsontwikkeling voor OSM". Wij zijn op zoek naar uw opmerkingen voor alleen dit onderdeel voor de komende twee weken.

Als u klikt op de link naar "Cluster B: Gemeenschapsontwikkeling voor OSM" vindt u daar alle strategieën in die cluster.

Wij zouden vooral graag uw feedback krijgen op slechts vier vragen:

  • Wat ontbreekt er in het plan? Of anders gezegd, wat moeten we toevoegen aan het plan?
  • Zijn er inconsistenties in het plan? Lijkt het plan goed afgestemd op de OSMF Missieverklaring en de richting van de OSM-beweging? Waar liggen problemen?
  • Welke drie strategieën zijn het meest urgent? Welke drie moeten we echt snel doen?
  • Welke drie strategieën zijn zeer belangrijk? Welke strategieën zijn cruciaal voor het succes en de groei van OpenStreetMap?

U mag natuurlijk ook commentaar geven op andere zaken.

Als er discussie is over dit onderwerp op een van de honderden social media sites waar OSM-gerelateerde discussies plaatsvinden, zou u ons enorm kunnen helpen als een lid van die site of dat kanaal een samenvatting van de commentaren zou maken en die (in het Engels) aan het team zou sturen. We kunnen niet alle discussies op alle sociale media zelf volgen, maar we willen wel graag uw stem horen.

We zullen voornamelijk feedback volgen op deze twee plaatsen:

U kunt privé-opmerkingen sturen die alleen worden gelezen door het strategieteam op strategy@osmfoundation.org of u kunt individueel schrijven naar bestuursleden.

Vanwege ons kleine team willen wij graag dat de opmerkingen in het Engels zijn. Automatische vertaling vanuit uw taal is prima. Wij hebben https://translate.google.com en https://www.deepl.com/en/translator met succes gebruikt, maar er zijn vele andere die goed werken.

Veel dank

Craig Allan, Sarah Hoffmann, Allan Mustard


Taalbeleid

OSM is een wereldwijde beweging. Bijdragen moeten worden geleverd in de taal waarin u zich goed voelt.

Onze werktaal is Engels, dus het zou ons kleine team helpen als u uw bijdrage ook machinaal in het Engels vertaalt voordat u deze verstuurt of plaatst. Wij vinden Google Translate en Deepl goed werken.

Bescherming van uw privacy

Er zijn belangrijke privacywetten die bepalen hoe en wanneer wij lijsten met namen van mensen kunnen verzamelen. Uw privacy is erg belangrijk. Als u ons anoniem wilt schrijven, stuur uw commentaar dan rechtstreeks naar een bestuurslid en geef aan dat het anoniem moet zijn.